top of page
Nederlands onderwijs buitenland.png

Stichting NOB

Van Sofia tot Singapore en van Santiago tot Shanghai: duizenden Vlaamse en Nederlandse kinderen krijgen in het buitenland les in hun moedertaal. Dit schooljaar gaat het wereldwijd om 11.000+ leerlingen.

 

Stichting NOB heeft als doel dat kinderen bij terugkeer in Nederland of Vlaanderen probleemloos kunnen instromen in het reguliere onderwijs. Het geeft vertrouwen dat 93% van de kinderen die Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd geen aantoonbare vertraging bij terugkeer hebben. De onderwijsinspectie heeft dit onderzocht.Dat doet het NOB in opdracht van het Ministerie van OCW, in een netwerk van ±180 scholen in 80+ landen.

 

Onze Nederlandse school in Panama NTC Miraflores is aangesloten bij stichting NOB. Daarmee we onder toezicht van de Nederlandse inspectie. Zo kun jij als ouder gerust zijn over de kwaliteit van onderwijs!

onderwijs in het buiteland.png

Oriënterend: naar het buitenland?

Bij NTC-scholen volgen leerlingen gemiddeld 3 uur in de week Nederlands onderwijs. In de les is er vooral aandacht voor taaldomeinen die onvoldoende worden ontwikkeld als een kind alleen thuis Nederlands spreekt: woordenschat, spelling, lezen. In de scholenzoeker vind je de locaties.

meertaligheid voordelen.png

Meertaligheid: een superpower!

Voor lange tijd werd gedacht dat meertaligheid nadelig was voor de hersenontwikkeling. Maar het tegenovergestelde blijkt na onderzoek waar! Ontdek de voordelen van meertaligheid in deze video over 'bilingualism as a superpower'.

remigratie terugkeren na expatperiode.png

Terug naar Nederland/Vlaanderen

Verhuizen naar het moederland is net zo’n grote verandering als het vertrek. Hoe organiseer je de terugkeer zo bewust mogelijk? NOB informeert ouders over het terugkeren naar Nederland of Vlaanderen, zodat kinderen snel de aansluiting hebben bij hun Nederlandse en Vlaamse wortels.

Moedertaalonderwijs helpt kinderen zich optimaal te ontwikkelen

Op dit moment krijgen meertalige leerlingen in Nederland vaak een lager schooladvies dan hun eentalige klasgenoten, o.a. vanwege mogelijk lagere Nederlandse taalvaardigheid. Om in Nederland of Vlaanderen op het juiste niveau in te stromen, is het dus raadzaam om het Nederlands op peil te houden!

​

Bovendien zijn in onze hersenen verschillende talen met elkaar verbonden (Common Underlying Proficiency). Bij het leren van een nieuwe taal geldt dus: hoe beter de taalvaardigheden in de thuistaal, hoe beter je (kind) een nieuwe taal leert.

bottom of page